Tex-Mex Geschiedenis

In de 15e eeuw werd de staat Texas oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen. Zij leefden hier duizenden jaren voor dat de eerste Europeaanse kolonisten Texas ontdekten. Texas maakte 300 jaar lang deel uit van de Spaanse kolonie en werd ook wel “Nieuw Spanje” genoemd. In 1821 werd Texas een deel van Mexico en was het niet langer een Spaanse kolonie meer. In het jaar 1845 bekrachtigde president James K. Polk van de Verenigde Staten van Amerika een wet, waarmee Texas werd geannexeerd. Texas werd daarmee de 28e staat van de Verenigde Staten. Door deze gecompliceerde geschiedenis met vele verschillende culturen en culinaire tradities zijn deze onlosmakelijk gecombineerd. De geschiedenis heeft dus de Tex-Mex gerechten van nu gecreëerd.

Mexicaanse etensstijl

De Term “TexMex” (zonder streepje) begon oorspronkelijk als een afkorting voor de Texaanse en Mexicaanse Spoorwegen. In het jaar 1920 gebruikte een aantal mensen het woord “Tex-Mex” (met koppelteken) om inwoners van Texas te beschrijven die van Mexicaanse afkomst waren, ook wel Tejanos genoemd. Uiteindelijk werd de naam Tex-Mex  gegeven aan de Mexicaanse etensstijl voor de regio.

Met betrekking tot het thuis koken van de Tejano’s, baande de Tex-Mex keuken in het jaar 1880 zijn weg naar een groter publiek in San Antonio.  Dit is groten deels te danken aan een groep vrouwen ook wel bekend als de “Chili Queens”, zij maakte een goedkoop een heerlijk gerecht voor bepaalde plekken in de stad. Een dampende schaal gevuld met heerlijke Chili Con Carne werd de mensen voorgeschoteld samen met brood en een glas water. De toeristen en de lokale bevolking vonden het gerecht heerlijk en de populariteit steeg snel, al gauw stond Texas bekend als de hoofdstad van de Tex-Mex gerechten.

Gerechten

Van chili en nacho’s tot Fajitas en enchiladas, Tex-mex maakt alle gerechten overheerlijk. In de gehele Verenigde Staten zijn de gerechten erg populair. De Spaanse en de Indiaanse cultuur vormen samen het begrip Tex-Mex. Achter enkele bekende gerechten zit een fascinerend verhaal, het is zeker de moeite waard om daar een kijkje in te nemen en al helemaal om de heerlijke gerechten te proeven!

 

 

 

 

shutterstock_236232739_crop

texmex-history